Wildeman Krachtdans

Wildeman Krachtdans op Wildemanfestival 2018

WILDEMAN

Het verhaal De Wildeman stamt af van onze eigen West-Europese cultuur. ‘De Wildeman’ (Robert Bly) is een verhaal over mannelijke volwassenheid dat gebaseerd is op het sprookje Ijzerhans (Grimm). De Wildeman is niet een man die als een beest te keer gaat, maar een complete man: een man in al zijn grootsheid en nietigheid, zijn daadkracht en sensitiviteit, zijn kracht en kwetsbaarheid, zijn zachtheid en hardheid.
Het verhaal van De Wildeman of IJzerhans is een schoolvoorbeeld van De Reis van de Held, wat symbool staat voor de avontuurlijke reis naar binnen met als doel volledig in je eigen creatiekracht te gaan staan.


KRACHTDANS ~ HAKA

Gedachten hebben impact. Geef je hieraan op een krachtige manier uiting via woorden en dans, dan heb je een krachtdans… waarvan de impact veel groter is dan enkel gedachten…. des te meer als je het in groep ‘krachtdanst’.
De Haka van de Maori’s in Nieuw-Zeeland is de krachtdans bij uitstek. De Haka en Maori-cultuur is onze inspiratiebron. Jeroen heeft zich hierin meer dan 10 jaar verdiept. Jaarlijks nodigen we authentieke Maori’s van Nieuw-Zeeland uit voor een Haka-workshop.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Mannencirkel-Header-1024x576.jpg


WILDEMAN KRACHTDANS

De Wildeman Krachtdans is een Nederlandstalige krijgsdans, geïnspireerd op de Haka en het verhaal van de Wildeman, voor mannen op zoek naar authenticiteit.
Deze Krachtdans is een middel om de verbinding met jezelf te versterken en als man meer in je kracht te gaan staan.
Het ‘krachtdansen’ samen met andere mannen geeft een sterk gevoel van verbroedering met andere mannen.

Voor Maori’s is het delicaat dat niet-Maori’s de Haka doen. Uit respect voor de Maori’s, op aanmoediging van mijn Maori-teachers en verbonden met onze eigen West-Europese roots is de Wildeman Krachtdans ontstaan ter gelegenheid van het Wildeman-festival 2018.
Jeroen was hiervoor al bezig om een krachtdans te maken, maar zonder resultaat. Met de hulp van Jeroen gaf Arjan Verschuur (geestelijke vader van het Wildeman Festival) leven aan de Wildeman Krachtdans.
Jeroen is verbonden met de Wildeman activiteiten, waarvan Arjan de geestelijke vader is.

De Wildeman Krachtdans is voor mij een bron van energie. Een moment van ‘loslaten’. Verbinden met de Oerkracht van het Universum. Voelen en uit mijn hoofd stappen! In groep, samen -met dezelfde intentie uitgevoerd- wat een Power ! Een gloeiende trilling die doorheen heel mijn lijf straalt. Broederschap, samen bouwen we aan een mooiere wereld. Aagh, Ijzerhans leeft in mij! … Ik Leef en ga er vol voor!
– Dirk (start dagelijks de dag met de Wildeman Krachtdans)


WILDEMAN KRACHTDANS mét schelp

Ook de HAKA wordt meestal ingezet met het blazen op een schelp. Die klank brengt iedereen in het nu, bekrachtigt wat je doet en trilt door tot op celniveau. Wat wil er in jou wakker gemaakt (gecalled) worden? Hoe zet je de krijgsdans als leider in?
De schelp staat symbool voor ‘calling’. Bij het beoefenen van de Wildeman Krachtdans roepen we de archetypische krachten van De Wildeman en IJzerhans aan.
De spiraal van de schelp symboliseert de avontuurlijke reis naar binnen. De vertraging van de slak ondersteunt je om daadwerkelijk naar binnen te gaan, zodat de spiraal je meer in je creatiekracht kan zetten.
Meer info over magie van de schelp.


Verschillende formules

Het residentieel weekend wordt regelmatig georganiseerd.
Een workshop kunnen we voor jou, je vrienden of mannecirkel op maat organiseren.EEN LAAGJE DIEPERE ACHTERGRONDINFO…


‘Native’


In onze cultuur is in de loop van de tijd iets verloren gegaan, wat in veel inheemse culturen behouden is gebleven. Dit iets zou je kunnen benoemen als contact met voorouders en verbinding met de spirits van de natuur als bronnen van kracht en een diep besef dat alles dat ons omringt bezield is. Ook de begrippen ‘calling’ en ‘blessing’ situeren zich in deze sfeer.
Bij veel inheemse culturen is dit ‘iets’ nog wel springlevend. De cultuur van de Maori is daar een mooi voorbeeld van. Hun Haka is voor veel mensen een inspirerend voorbeeld van in je kracht staan. En het kan haast niet anders dan dat onze voorouders ook krijgsdansen dansten, alleen zit deze dans niet meer actief in ons geheugen.Verhaal van De Wildeman of Ijzerhans – Reis van de Held


Het verhaal van De Wildeman of IJzerhans is een schoolvoorbeeld van De Reis van de Held. Dit is een basis-structuur die in duizenden mythen, sagen en legenden van over de hele wereld te herkennen is: een held vertrekt uit de bekende wereld, gaat op avontuur in een onbekende wereld en wint daar een allesbepalende strijd en keert als een ander mens terug in de bekende wereld.

De Reis van de Held en het verhaal van De Wildeman of IJzerhans staan symbool voor de avontuurlijke reis naar binnen. De beslissende veldslag in deze verhalen staat dan ook symbool voor een innerlijke strijd: de strijd tussen enerzijds onbewuste patronen waarmee we ons zelf op fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel niveau beperken, ontkrachten of geweld aan doen. Anderzijds het bewustzijn waarmee we al onze innerlijke kracht kunnen verzamelen om ons van deze destructieve patronen bewust te worden en te bevrijden. Zodat we volledig over onze mannelijke scheppingskracht kunnen beschikken.
Hier voel je de meerwaarde van de schelp met spiraal (reis naar binnen en scheppingskracht) en slak (eerste stap is altijd vertragen).Her-innering – verbonden met eigen cultuur


Meerdere Maori hebben me uitgenodigd en aangemoedigd om de diep in de cultuur van hun voorouders gewortelde Haka als inspiratiebron te gebruiken om zelf een krachtdans te maken, die ons terug verbindt met de wortels van onze eigen West-Europese cultuur.
Naar aanleiding hiervan is voor de opening- en slotceremonie van het Wildeman Festival 2018 de Wildeman Krachtdans gemaakt. Deze krachtdans is geïnspireerd op de Haka van de Maori en verbonden met de archetypische beelden uit het verhaal van De Wildeman of IJzerhans.