Waarom werken we met Schelpen?

Schelpen zijn de prachtige edelstenen
van de oceaan en
van het dierenrijk

Neem je tijd om je te verbinden met een schelp, dan zal je ervaren dat de schelp -ook zonder slak- leeft.

De helende kracht van de schelp is niet met het verstand te begrijpen.
Rond 2008 kwam Jeroen in contact met het blazen op een schelp. Jeroen voelde de kracht en verdiepte zich er sindsdien in, zonder de kracht onder woorden te kunnen brengen. Inmiddels voelt hij zich een Schelpenhoeder en ervaart hij zichzelf als het instrument van de schelp (en niet omgekeerd).
Voor vele mensen is uitleg een meerwaarde. Vandaar op basis van onze ervaring, input van anderen en literatuur  toch een poging om het mysterieuze van de schelp onder woorden te brengen…:-)
Schelpen spelen een belangrijke rol bij Natuurvolkeren. De Kogi-stamleden bijv. malen schelpjes heel fijn en bereiden dit volgens speciale procedure. Ze eten hiervan om gevoed te worden met de wijsheid en kennis van de oceaan.
De schelp is een zeer oud instrument, al gebruikt in de IJstijd: Schelp van zeeslak blijkt IJstijdtoeter – NRC


Biologische samenhang tussen schelp – slak – spiraal

Een schelp is een skelet van een weekdier (slak). Bij de mens zit het skelet binnen in het lichaam, maar bij een weekdier zit het aan de buitenkant. Het beschermt het lichaam van het dier. Een slak wordt niet met z’n schelp geboren. Die bouwt hij helemaal zelf, vooral uit kalk. Als hij groeit, maakt de slak zijn schelp groter en krijgt de spiraal steeds meer vorm.
Alle schelpen hebben een helende werking. Wij werken vooral met schelpen met een spiraal, omdat we op de schelp doorheen de spiraal blazen.

Twee prachtige ‘Schelpen-edelstenen’ gewassen met water, als voorbereiding om er op te blazen.

Schelp als edelsteen – Kracht van edelstenen
Edelstenen zijn mineralen, verbonden met het element aarde.
Schelpen zijn de edelstenen van de oceaan, verbonden met de wijsheid van het element water.
Michelle ‘Shelley’ Hanson, auteur van het Schelpenorakel, spreekt ook over de schelp als edelsteen van het dierenrijk. Op haar website beschrijft ze in korte video’s de schelp als opmerkelijk instrument voor navigatiehulp in het leven en waarom schelpen zo’n grote metgezellen zijn voor kristalwerkers. Ze spreekt van: ‘seashells are seeshells’.

Net zoals bij edelstenen zijn er veel verschillende soorten schelpen, elk met een eigen naam en eigen kwaliteiten die jouw proces of dat van anderen kan ondersteunen.  
Hoe groter de edelsteen, meestal hoe krachtiger de edelsteen. Zo is dat ook met schelpen.
Om de edelsteen te bekrachtigen maakt de mens kunstwerken of bepaalde vormen in edelsteen. Welnu de schelp op zich is een prachtig kunstwerk, minutieus gebouwd door de slak -puur natuur- met een spiraal volgens de gulden snede.  Hieronder lees je meer over wat de meerwaarde is van de spiraal en/of slak.

Schelpen in ‘De Vleugelhoorn’
Alle aanwezige schelpen activeren we en laden we energetisch op. Dit doen we via allerlei rituelen (waaronder water- en schelpen-rituelen), de dagelijkse verbinding tussen de schelpen onderling en de vorm waarin we ze leggen, de liefde en dankbaarheid voor deze prachtige wonderen van de Natuur.

Hoe kan de schelp jou of anderen helpen bij de uitdagingen van het dagelijks leven?
In de huidige jachtige maatschappij is het geen sinecure om:
1) een gezonde balans te vinden tussen vrouwelijke en mannelijke energie
2) voldoende bij jezelf stil te staan en echt je kern te voelen
3) je levensenergie te laten stromen en in je eigen creatiekracht te staan

De energie en boodschappen van de schelp kan je bij hierbij helpen, omdat:

1) De SCHELP activeert de kwaliteiten van vrouwelijke energie

Door de energetische en fysische gelijkenissen (oorschelp, slakkenhuis) symboliseert de schelp het oor. In onze maatschappij primeert vaak de waarneming van het oog (yang) op deze van het oor (yin). Hoogtijd voor een opwaardering van het luisterend, ontvangend en vrouwelijk talent van het oor. Bv luistertherapie werkt hiermee.
De schelp is puur natuur, sterk verbonden met water of de oceaan en leert ons hoe wonderbaarlijk en prachtig de natuur is. Het uitzicht van de schelp is zeer vrouwelijk en intiem.

2) Onthaasten via de SLAK

Ook al zit de slak niet meer in de schelp, de schelp blijft nog steeds wezenlijk verbonden met de slak, haar creator. De slak leert ons vertragen en brengt ons ritme op het ritme van de ziel.
De energie van de slak helpt om contact te maken met het diepste in jezelf en om bij jezelf te blijven. Neem je hiervoor de tijd en verbind je je met de schelp, dan beroert ze je ziel.
Deze onthaasting is belangrijker dan ooit… in onze jachtige maatschappij waar steeds meer mensen in aanraking komen met een burn-out.
.

3) Kracht van de SPIRAAL en heilige geometrie

De slak laat de spiraal groeien volgens de heilige geometrie of gulden snede. De spiraal is oa het symbool van de spirituele groei, levensenergie en creatiekracht.
Naast de spiraal in de schelp maken we ook gebruik van de spiraal als vorm..Magie van BLAZEN op een schelp

Combineer je bovenstaande met levensadem (en intentie) door op een schelp te blazen, dan is de helende werking voelbaar.

 • Er wordt geblazen op schelpen bij (het begin van) rituelen, het aanroepen/uitnodigen van de windrichtingen, het creëren van een heilige ruimte, het zuiveren van plaatsen of energetische lichamen, … 
  Je kan personen smutchen met een schelp.
 • Het geluid van de schelp wordt geassocieerd met de klank AUM, de eerste klank van creatie.
  Blazen op een schelp verbindt je met de kracht van de schepping en zo met je eigen creatie-kracht. Schelpen scheppen…
 • Het oergeluid roept een diepe herinnering op. Dit kan ervaren worden als een ‘wake-up call’. De trilling werkt door tot op celniveau.
 • Blazen op een schelp helpt je om helemaal in het nu-moment te komen. Het zet de tijd stil en maakt je bewust. Dit komt tot uiting in de Engelse taal: Conch (Schelp) zit in Consciousness (Bewustzijn) of is het omgekeerd? :-)
 • Hoe is de klank van een rozekwarts of amethyst? Is die klank helend?
  Schelpen zijn edelstenen van de oceaan. Blaas je op spiraalvormige schelpen dan hoor je de klank van deze bijzondere edelstenen en worden haar kwaliteiten nog meer voelbaar.

Blazen op een schelp is zéér goed voor je gezondheid

Als je regelmatig op een schelp blaast dan zal je merken dat je minder last hebt van keel- en neusproblemen (snotvallingen, …). Net zoals bij het bespelen van een didgeridoo, is de trilling van het blazen op een schelp heel helend… voor heel je lichaam. Elke schelp heeft bovendien een andere energie/trilling.
In dit artikel van 2018 zeggen wetenschappers dat blazen op een schelp om verschillende redenen zeer gezond is. 

 

Lees je bovenstaande dan krijg je misschien een (nog?) positiever gevoel bij het blazen op een schelp?
– Als je wil ervaren dat er speciaal voor jou geblazen wordt, dan kan je dit komen ervaren zowel op de Schelpenmeditatie, als op de ‘Ceremony of Peace met schelpenblessing’
– Wil je zelf met de schelp aan de slag en je eigen adem door de spiraal van de schelp blazen, dan is de weekendworkshop ‘Schelp als helend krachtinstrument’ mogelijk iets voor jou.
– Voor mannen is er de weekendworkshop ‘Wildeman Krachtdans’ waarbij de schelp, spiraal, slak uitgebreid aan bod komen. Zoals bij de meeste Haka’s (Maori’s van Nieuw-Zeeland) start ook de Nederlandstalige ‘Wildeman Krachtdans’ met het blazen op een schelp.