Van musturberen naar zelfliefde

foto: Linda Beekelaar
Foto van Linda Beekelaar

Van musturberen naar zelfliefde


Musturberen is jezelf te veel druk opleggen, vinden dat je bepaalde dingen moet doen en het liefst ook helemaal perfect. Ook al is daar geen onderzoek voor nodig 😊, uit onderzoek blijkt dat we in onze cultuur collectief gebukt gaan onder al dat moeten. Maar is dat echt een ‘must’?

Bij Vallei, net als bij EcoNIDRA, is de uitnodiging om niet je best te doen, wat in onze cultuur voor velen een hele opdracht is. Vallei is ontstaan uit de wijsheid van Tao.
 

Tao is natuurfilosofie

De wijsheid van Tao is een gevolg van het intensief observeren van de natuur. Het is algemeen geweten dat het belangrijk is dat je -zoals in de natuur- tijd neemt voor jezelf om op te laden.
 

Hoe je vrouwelijke en mannelijke energie opladen?

Volgens de Taoïsten laden vrouwelijke- en mannelijke energie op een ander moment in het jaar op. Negeer je dit dan kan je daar het hele jaar last (lees: minder energie) van hebben!
 
Vrouwelijke energie laadt zich op in de winter door rust…diep in de donkerte van Moeder Aarde. Vandaar is het belangrijk om een paar weken in de winter te rusten: lang in bed blijven om een boek te lezen, een bad nemen, verlof….
Mannelijke energie laadt zich op in de zomer door actie. Ideaal is om in de zomer te gaan wandelen, met de fiets de Mont Ventoux te beklimmen, …  in verbinding met Vader zon.
Cruciaal om echt te kunnen opladen is veiligheid en vrijheid. Eén mail voor je werk tijdens je verlof lijkt onschuldig, maar heeft meer impact dan je denkt (en blijft het bij één mail?). Verantwoordelijkheid of stress bemoeilijkt immers het oplaadproces. 
 
Vrouwen en mannen hebben allebei vrouwelijke en mannelijke energie
In het algemeen hebben vrouwen meer vrouwelijk energie en mannen meer mannelijke energie. Hier van uitgaande is het een tip dat de vrouw in de zomer voor de man kookt, en de man voor de vrouw kookt in de winter.
 
Te weinig aandacht voor onze vrouwelijke energie
De vrouwelijke oplaadfase is in onze cultuur helaas verdwenen. In de zomervakantie bestaat de mannelijke oplaadfase nog wel.
De Kerstvakantie is niet alleen korter dan de zomervakantie, maar door de jaarovergang meestal volgepropt met musturberende (verplichte) bezoeken en etentjes. Allerlei activiteiten die bovendien stressgevoelig kunnen zijn. Des te meer wanneer je voor een hele meute, waaronder je schoonfamilie, moet gaan koken.
Vind je die eindejaarsverplichtingen allemaal leuk, of is het een optie om te kiezen waar je wel of niet naar toegaat? Mag je ook tijd voor jezelf hebben en rusten? 

De laatste week van december + januari willen wij bewust ruimte maken voor de vrouwelijke oplaadfase. We wensen jou een hartsverbindend 2023 (met voldoende rust voor verbinding met jeZelf 😊 )

Warme hartegroetjes,
Jeroen & Linda
en de diertjes 🐢💤🐱

#zelfliefde #zelfzorg #rust #yin #vallei #tao #vleugelhoorn