Jeroen Claesen

Mannenfestival 2019, fotograaf Hans Stockmans

Mijn aanpak

Persoonlijk probeer ik niet alles te begrijpen. Ik ben dan ook niet de man die voor alles een ‘wetenschappelijke’ uitleg heeft. Mijn methode is juist om je uit je hoofd te brengen naar de ervaring…. voelen… je hart.
Mijn taak voelt aan als het creëren van de juiste ruimte en het weven van energie waardoor je in je kracht komt, inzichten krijgt of helende transformatie kan gebeuren.
Ervaringsgerichte rituelen helpen hierbij en brengen ons meer in ons gevoel.


De kracht van een groep

Ik geloof in de kracht van groepen, de energie en verbinding die we door samenwerking samen creëren. Vandaar werk ik graag met groepen, vooral als er interactie is, zodat we samen kunnen surfen op de energie van de groep. Alle wijsheid zit in de groep. De groep toont de weg.


Mijn passies

Ik ben een Schelpensjamaan. Ik werk met de magie van Schelpwezens: slak, spiraal, schelp, …. en initeer mensen tot Schelpenhoeder. Voor mij is het onbegrijpelijk dat de kracht van de schelp zo weinig verspreid is.
Ik ben gefascineerd door allerhande Native volkeren, in het bijzonder de Maori-cultuur waarvan de Haka deel uitmaakt. Ik heb de blessing om bepaalde Haka’s te delen. Daarnaast ben ik hoeder van de Nederlandstalige ‘Wildeman Krachtdans’, die natuurlijk begint met het blazen op een schelp… 🙂
Ik doe graag mannenwerk, in het bijzonder manneninitiatieweekends.
Sinds februari 2021 ben ik me aan het verdiepen in transformatieseksualiteit (Vallei-orgasme). Dit vind ik ongelooflijk boeiend en verrijkend. Sinds december 2022 ben ik vallei-coach en ga ik me verder verdiepen via een Tao-training. Vallei komt voort uit de natuurfilosofie Tao.
Mijn workshops zijn een combinatie van mijn verschillende passies. Dat maakt ze uniek. Op verschillende plaatsen kan je manneninitiaties volgen, misschien ook met transformatieseksualiteit, maar niet met de Wildeman Krachtdans en schelp.


Contact

Je kan me mailen via jeroen@vleugelhoorn.be


Mannengroep en missie

Via René volgde ik in 2007 de vierdaagse Manneninitiatie bij Kasteel De Schans. Erna nam ik er deel aan de jaartraining voor Mannen. Vervolgens assisteerde ik deze in 2009-2010 en 2010-2011. In 2012 richtte ik mijn eerste Mannencirkel op om andere Mannen te laten proeven van de kracht van Mannenbijeenkomsten.
Ik begeleid allerhande Mannenactiviteiten en -weekends, soms in samenwerking met andere Mannen. Ter gelegenheid van het Wildeman-festival 2018 heb ik Arjan Verschuur bijgestaan bij het creëren van de Wildeman Krachtdans.
Op het Wildeman Festival (sinds 2017) en Mannenfestival (sinds eerste jaar) help ik mee met de energetische ondersteuning, Hoeder van de Sacre Space en geef er workshops.
Ik stond mee aan de wieg van de Mannengemeenschap Mannenhart.


Maori en missie

In 2007 ontmoette ik in de Mannentraining Maori Michael Tonihi. Ik ging bij hem in de leer. Nadien bij Maori Ojasvin Kingi Davis en Waimaania Kingi Davis.
Als ik in contact kom met Maori-energie dan glimlacht mijn hart en de Maori-taal brengt me in contact met mijn innerlijk kind. Ik hou van de aanwezige hartsenergie en het gevoel van whanau (=familie). HI!           Meer info zie ‘Onze Maori verbinding’.
Ik voel me niet alleen verbonden met de Maori-cultuur maar ook met andere Native culturen (Native American, Maya, Peru, …).


Balans tussen Vrouwelijke en Mannelijke ~ Tantra

Het  Maori-contact voedde mijn verlangen naar meer balans van het Vrouwelijke en Mannelijke in mezelf en ermee ‘spelen’. In mijn ervaring zijn Maori’s hier experten in.
Voor verdieping volgde ik in 2013-2014 een jaartraining tantra in De Schans. Het jaar erop assisteerde ik die training; partner Linda nam deel. Een mooie uitdaging …:-) Mijn lievelingsritueel is het Yin-Yang-ritueel waarbij het Mannelijke het Vrouwelijk eert/respecteert en omgekeerd. Ik begeleid dit samen met Linda.


Maori Blessing

In 2016 heb ik van Maori-elders Rangi &Kingi Davis de uitdrukkelijke blessing gekregen om bepaalde ‘sacred’ Maori-ervaringen, onder bepaalde voorwaarden, te delen. Van Waimaania&Ojasvin Kingi Davis had ik die blessing eerder.


Klanksjamanisme en missie

Frank en Kathy Coppieters brachten mijn beide passies healing en klank in één geheel samen. In 2011-2012 volgde ik bij hen de 2-jarige training sjamanisme. Ook andere klankworkshops (drum, klankschaal, stem…) resulteerden in zelfstudie en een eigen aanpak. Klanksjamanisme voelt voor mij aan als ‘spelen’ en thuiskomen.


Hoeder en missie

Op 21 maart 2010 startte ik voor de heling van Moeder Aarde en onszelf een Drumcirkel met Haka in het Stadspark van Antwerpen. Ik voelde me de Hoeder van het Stadspark van Antwerpen en van onze grote Moederdrum.


Schelpensjamaan

Ik werk met de magie van Schelpwezens.
Sinds 2010 is mijn lievelingsinstrument de Schelp. De kracht van schelp, slak en spiraal zijn onvoldoende gekend en onderschat. Het voelt als mijn taak om daar verandering in te brengen.
Naast het begeleiden van Schelpenrituelen maak ik Schelpen op rituele en manuele wijze ‘blaasklaar’, zodat anderen ze kunnen adopteren om er helend mee aan de slag te gaan. Dit heb ik niet geleerd, maar doe ik intuïtief. Het contact met Chris De Belder, de Maori’s en mijn papa heeft me hierbij gestimuleerd.
Sinds het Schelpeninitiatieweekend van april 2023 voelt het kloppend om me Schelpensjamaan te noemen. Ervoor was ik Schelpenhoeder. Nu leid ik Schelpenhoeders op. Mijn rol is om de juiste setting te creëren waarin mensen in het innerlijk landschap of droomlandschap zich verbinden met de Schelpenwezens, zodat ze er mee leren communiceren/samenwerken/helen. Je zal dan magie ervaren en sleutels krijgen om magie te manifesteren. Ik geef als Schelpensjamaan Schelpeninitiaties om dit helend werk met de Schelp te verdiepen en te bekrachtigen.


Hoeder van de HAKA en WILDEMAN KRACHTDANS

Uit respect voor de Maori’s, op aanmoediging van Maori-teachers en verbonden met onze West-Europese roots is de NederlandstaligeWildeman Krachtdans ter gelegenheid van het Wildeman-festival 2018 gecreëerd door Arjan Verschuur en Jeroen Claesen.


Waterhoeder

Door mijn sterke verbinding met Schelpen ben ik sinds 2018 het Water beginnen te hoeden op Mannenfestivals.


Firekeeper

In 2019 volgde ik Fire-keeper-training om me meer te verbinden met het element Vuur. Zo kan Water en Vuur ook meer in me in balans komen. Inmiddels ben ik Firekeeper en branden we ‘sacred fires’ in onze Tipi of op onze Vuurplaats in open lucht.


Vallei-coach

Vallei, Vallei-orgasme of Transformatieseksualiteit wordt ook wel seksuele kung fu genoemd en is zowel voor vrouwen als mannen. Jeroen is hierin geïnitieerd door de Nederlandse Sifu Reinoud Eleveld. Reinoud is grondlegger van Vallei en Taotrainer.
Sinds december 2022 ben ik Vallei-coach. Sindsdien ben ik me aan het verdiepen in de Tao.
We leren in onze cultuur niets over seksualiteit… het is een taboe, zoek het zelf maar uit… Zonder handvaten loert vanalles om de hoek …elkaar pleasen, herhalen van patronen, verslavingsgedrag,…. Nochtans is seksualiteit de basis of bron, en kan het je helemaal in je kracht zetten als je alchemisch weet hoe je seksuele energie in ‘medicijn’ kan transformeren. Dit ‘medicijn’ is levenselexir of babystof… je kan het ook de ‘heilige graal’ noemen.
Vallei trainen doe je op je eentje, dus zonder iemand anders. Op zich logisch om eerst goed op je eentje te leren fietsen alvorens met iemand anders op een tandem te kruipen, niet?

Vallei is ontstaan uit de natuurfilosofie Tao. Bij het observeren van de natuur merk je dat Moeder Aarde (en Oceaan) continu vrijt met Vader Zon. Een derde kracht, het leven, ontstaat dan. Dit zie je vooral in de lente als de natuur volop bloeit. Wanneer een vrouw en man vrijen ontstaat die derde kracht in de vorm van een fysisch kind. We komen voort uit de natuur dus we zijn natuur. Waarom zou je niet op jezelf in jezelf  dit proces kunnen kopieren?… dus Moeder Aarde en Vader Zon in jezelf laten vrijen en zo een derde kracht, helende levensenergie, genereren voor (het innerlijk kind in) jezelf?  
Hierover gaat transformatieseksualiteit of Vallei-orgasme of seksuele KungFu.


Schaken in een andere dimensie

Tijdens mijn jeugd was mijn passie schaken. De laatste jaren heb ik het schaken losgelaten.
Als sterke schaker ben ik getraind om profylactisch te denken en vele zetten (blind) vooruit te denken met als doel een goed schaakresultaat te halen (en een leuke partij te spelen). Mijn ‘spirituele’ training heeft dit denken vervangen door voelen of een voelend weten. Het doel is nu niet meer een goed schaakresultaat, maar mijn eigen pad bewandelen (ook al weet ik niet waarnaar het me zal brengen), mezelf te ontwikkelen én anderen inspirerend helpen om voor hun eigen pad te gaan.
Mijn intuitieve, creatieve en onconventionele schaakstijl heeft zich doorgezet in mijn dagelijks leven. Uit al mijn opgedane ervaringen probeer ik telkens iets nieuws te creëren. Ik laat in het midden of ik dit zelf ben… ik voel me hierin begeleid en gegidst.


Dankbaar

Ik voel me omringd door de juiste mensen, waardoor ik tijdens moeilijke periodes wel altijd bij iemand terecht kon. Ik ben mijn familie, ouders, voorouders, spirits en alle mensen en leraars die me aanmoedigden om nog meer mezelf te worden, zeer dankbaar voor de steun en de talrijke lessen. Ik ben dankbaar voor het leven. Het leven is mooi.


Achtergrondinfo

Ik, Jeroen Claesen (1974), ben de zoon van An Dieu en Guido Claesen(+). Ik ben mijn ouders dankbaar voor de mooie jeugd in Winksele (vlakbij Leuven) met een weids zicht over veld en bos. Na mijn studie sociologie (KULeuven) liet ik me in 1997 ‘recycleren’ tot informaticus. Eind vorig eeuw verhuisde ik voor mijn werk naar Antwerpen-stad. In december 2015 verhuisde ik samen met Linda Beekelaar naar Velm (Sint-Truiden) om De Vleugelhoorn op te richten. Boezemvriend René Tengrootenhuysen woont bij ons vanaf 2016. Tot november 2019 combineerde ik De Vleugelhoorn met mijn IT-job in Antwerpen. Sindsdien hou ik me (meer dan :-)) 100% bezig met De Vleugelhoorn.

Schaken
Op 4à5-jarige leeftijd leerde ik schaken. Als kind was het indrukwekkend om op internationale tornooien meer dan 100 nationaliteiten te ontmoeten en met je leeftijdsgenoten te communiceren zonder dat je elkaars taal kent. Ook het groepsgebeuren van de schaakclub sprak me aan: de club ‘De Lustige Vrijpion’ werd als het ware ‘familie’. Tot 1998 ging al mijn vrije tijd naar schaken. Nadien maakte de energie van competitie en (psychologisch) bekampen van je tegenstander langzaam plaats voor de energie van verbinding en eenheid. Momenteel schaak ik zo goed als niet meer.

Dansen – energie – intuïtie
In 1998 volgde ik voor het eerst dansles (traditioneel). Het danscontact met Vrouwen en het leren leiden was totaal nieuw voor mij; een verre voorloper van tantra :-).
Sinds 2002 begon ik trainingen te volgen, o.a. bij PRH en Oost-West-Centrum. Ik verdiepte me in reiki en ik vond aansluiting bij alternatieve dansen zoals 5-ritmes en later biodanza.
Vanaf 2005 ging ik gedurende een 2-tal jaar (met tussenpauzes) tweewekelijks naar Indra Torsten Preiss (familie-opstelling, rebirthing, Inresonance-meditatie, levensdans). Dit was intens, maar gaf me een goede basis en ruimte.
Via Timotheus (2006-2012) kreeg ik veel meer vertrouwen in mijn intuitie en kwam ik in contact met healing. Na 3 jaar intuïtieve ontwikkeling te volgen, assisteerde ik die 3 jaar.