Onze Mannencirkel met de Schelp op het Wildemanfestival

Er waren bijna 200 Mannen op het 3de Wildemanfestival in Nederland (11-13 mei 2018).  Echt de moeite!
Onze MannenCirkel werd vertegenwoordigd door Mannen René, Jeroen, Davy, Joris, …  Tijdens deze meerdaagse speelde de Schelp een belangrijke verbindende en energetische rol. En onze Jules was er ook bij…:-)

Kom tot jezelf en in je kracht

Samenzijn met Mannen van verschillende generaties… jong en oud, afwisseling van intense momenten vol diepgang en ontspanning, verschillende mooie workshops, verbindende deelcirkels, prachtig zonnig weer, heerlijk eten, … zalig tot rust en in je kracht komen. Dit was de ervaring van vele mannen.
Een Man beschreef het als een kind in een snoepwinkel vol interessante workshops… moeilijk om te kiezen welke workshop te volgen, moeilijk om daarin je eigen grenzen te respecteren (op tijd rust nemen…)… leerrijk.
Een ding staat vast: als Mannen samenkomen dan gebeurt er iets… moeilijk te omschrijven… maar je wordt er als Man opgeladen in je Mannenkracht door de aanwezige groep Mannen… telkens opnieuw.

Stilteplek

Centraal op het grote festivaldomein lag de stilteplek.
In onze huidige drukke maatschappij is het belangrijk om in jezelf een Stilteplek te hebben om je te herbronnen.
Hier was dit een fysische plek, omringd door een mooie bomencirkel, met in het midden een groot altaar en per windrichting een belevingsplek.. Bij het aarde-element kon je bv onder begeleiding in de aarde in je graf gaan liggen. Met dank aan ‘grafdelver’ René…:-)

Samen met Broeders Klaas, Joris en Johan was Jeroen een van de vier Stiltehoeders. Hun taak was om een plek te creëren waar mannen tot rust konden komen, het vuur gedurende de 4 dagen brandende te houden, mannen te smutchen of ondersteunen…
‘Onze’ Jules (zie foto gemaakt door Bartjan de Bruijn) hield de wacht aan de Stilteplek.

 

Nederlandstalige Krachtdans Wildeman

Arjan, de geestelijke vader van het Wildemanfestival, liet zich door zijn broer inspireren om een Krachtdans in het Nederlands te maken. Zijn broer had de Pou Uira Haka-workshop in 2017 bij ons in de Vleugelhoorn gevolgd en deelde zijn ervaring met Arjan. Hiermee ging Arjan aan de slag en werd hij ondersteund door Jeroen die zich jaren verdiept heeft in de Maori-cultuur en de Haka. Arjan deed een prachtjob, waardoor de inbreng van Jeroen miniem was. Het resultaat is zoals onze Maori-teachers het willen: een krachtdans in je eigen taal en cultuur… waarbij de Haka als inspiratiebron wordt gebruikt met respect voor de Maori’s. Vandaar ook dat we deze dans geen Haka noemen. De Haka is immers iets heiligs van de Maori-cultuur.
Tijdens het festival deden we deze Wildeman Krachtdans met bijna 200 mannen… wow…wat een power!

Wildeman Krachtdans met Arjan, Jeroen en René (fotograaf Bartjan de Bruijn)

Schelp als verbinder

Schelp tijdens eindritueel (fotograaf Bartjan de Bruijn)

Op het grote domein waren verschillende ‘velden’: een kook- en eetplek, slaapplaats, een veld waar 1-op-1 healingen werden gegeven, een veld voor workshops, sjamanistisch veld (oa zweethut, vuurloop), de Stilteplek …
Samen met andere Schelpenblazers leverde de Schelp een belangrijk bijdrage in de verbinding van al deze plekken, zodat het festival niet losse workshops waren maar één festival met verbinding tussen de verschillende plaatsen en workshops. Zo kwam een droom van Jeroen, als Schelpenhoeder, uit. Met dank aan de andere Schelpenblazers Yves, Dieter, René, Morgan en Krishen!

De Schelpenblazers (fotograaf Bartjan de Bruijn)

 

4de editie in 2019

Jaja, inmiddels ligt de datum vast voor 2019. Zet ‘m alvast in je agenda: van 30 mei t/m 2 juni 2019.
Meer info op website van het Wildemanfestival.

En er is dit jaar nog een Mannenfestival, zelfs in België

Op 7-9 september 2018 is het eerste Mannenfestival in België! Meer info op website van mannenfestival.
Arjan en Jeroen geven er een workshop over de Wildeman Krachtdans. Daarnaast begeleidt Jeroen een Schelpenritueel met de energie van de slang en spiraal.
Afgelopen weekend was er een dag met de organisatoren en de workshopgevers en het ziet er goed uit. De locatie in het bos mag er ook zijn!

 

Verslag door Jeroen (24/06/2018)