Restorative Yoga

“We are not human doings but human beings”

Yoga voor lichamelijk en geestelijk herstel, innerlijke rust en balans.

Restorative Yoga is een vrij nieuwe vorm van Yoga. Dit is een van de meest milde en relaxte vormen van Yoga, die een herstellend effect heeft op ons lichaam, geest, emoties en zenuwstelsel.
Het doel is om veel rusthoudingen aan te nemen om diep te ontspannen.
Door rust te nemen kom je gemakkelijker bij jezelf en de essentie van het leven.

Anders dan de meer actievere vormen van yoga waarbij houdingen worden afgewisseld, wordt bij Restorative yoga een houding 5 tot 20 minuten aangehouden. Terwijl je in de houding bent word je ondersteund door bolsters, kussens, dekens, yogablokken (props), zodat je zo comfortabel en ontspannen mogelijk voelt.

De houdingen zijn afgeleid vanuit de bekende asana’s uit o.a. Ashtanga, Vinyasa en Iyengar yoga zoals voor- en achterover buiging, twist of omgekeerde houding. Als je in de houding bent word je volledig ondersteund door props, wat ten eerste zorgt voor lichamelijk ontspanning.


“Ontspannen is niet alleen ‘loslaten’, maar vooral ruimte maken voor wat er is.”


Zelfgenezend vermogen activeren
Tijdens deze vorm van yoga kom je in een diepe ontspanning, word je ademhaling en hoofd rustig. Het het para-sympatische zenuwstelsel (dat zorgt voor ontspanning) wordt geactiveerd, waardoor herstel/genezing kan plaatsvinden op fysiek, geestelijk en emotioneel niveau. Een tegen-elixer voor onze drukke en gestreste levens, waarin voortdurend ons sympatisch zenuwstelsel actief is met de welbekende ‘vlucht of vecht’ modus! Voor onze gezondheid is balans nodig…

Rust en ontspanning is belangrijk
Steeds meer vergeten we voldoende tijd te nemen om te ontspannen, terwijl vele onderzoeken aantonen hoe belangrijk rust en ontspanning is. Restorative yoga is een manier om steeds dieper te leren ontspannen.
Dit is een perfecte voorbereiding op een meditatie of Nidra Yoga

Geduld nodig
Het kan tijd en geduld nodig hebben om ook echt de stilte te ervaren in de houdingen tijdens Restorative yoga. Het is zelfs zo dat sommige mensen Restorative yoga één van de moeilijkste beoefening vinden die er is, omdat we niet (meer) gewend zijn om stilte te aanschouwen en ervaren. Je lichaam is misschien wel ontspannen, maar dat wil nog niet zeggen dat je mind/geest in die ontspanning volgt. Maar door dit vaker te doen, zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat.

Voordelen van Restorative yoga

  • evordert de vaardigheid van bewust ontspannen.
  • Vorm van meditatie op een lichamelijke manier.
  • Ontdek waar je spanning vasthoudt en maak deze zachter. Dit geeft ruimte voor verandering.
  • Loslaten van spierkracht via een volledige ademhaling. Zo leer je je lichaam het verschil tussen spanning/ontspanning.
  • Compleet ‘gronden/aarden’ in jezelf en erop vertrouwen dat de Aarde ons helemaal draagt. Dit geeft een neurologische reactie die ons vertelt dat we veilig zijn en ons uit de ‘vlucht of vecht’ modus haalt. Hierdoor wordt het zelfgenezend proces van het lichaam geïnitieerd. Dit bewustzijn neem je mee in je dagelijkse activiteiten.
  • ‘Relaxation Response’, ook wel het ‘mind-body-medicine’ genoemd, wordt gestimuleerd.


Restorative Yoga is een perfecte voorbereiding op Yoga Nidra.
Regelmatig wordt een XL les ‘Nidra & Restorative Yoga’ georganiseerd.
In de wekelijke Relaxatielessen worden ook Restorative houdingen en onderdelen van Yoga Nidra toegepast.