Restorative Yoga

“We are not human doings…but human beings”


Rustgevende en heilzame ‘Restorative Yoga’
Voor verzachting, herbronning en innerlijke balans


Restorative (=herstellende) Yoga is een yogavorm zonder inspanning. De focus ligt op ontspanning en op zachte wijze -met behulp van de adem- openen van het lichaam. Vooral de gebieden van de schouders, rug, heupen en bekken worden in verschillende poses uitgenodigd om te ontspannen. Je wordt zacht ondersteunt door kussen, dekens en bolsters zodat je een comfortabele houding aan kan nemen. Je ligt langere tijd in de houding zodat je werkelijk tot rust kunt komen en kunt ‘loslaten’.

Na de warming up doen we voornamelijk liggende poses. Daarom is dit ook geschikt als je slecht ter been bent. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.
Restorative Yoga werkt positief op stress gerelateerde klachten, omdat het parasympatische zenuwstelsel wordt activeert.

Restorative Yoga brengt naast fysieke voordelen ook een bewustwordingsproces op gang van ons lichaam-geest verbinding. Dit vergroot je zelfkennis en contact hebben met jeZelf, waardoor je betere levenskeuzes kunt maken en meer geluksgevoelens kunt ervaren. Het stimuleert geduld, compassie en overgave.

Terwijl we in ons soms jachtige leven maar doorgaan, biedt Restorative Yoga je de mogelijkheid te vertragen, jezelf zorgzame aandacht te geven en werkelijk tot jeZelf te komen. En terug contact kunt maken met je innerlijke kracht en wijsheid.

Voor wie

 • als je nood hebt aan een rust en ‘tijd voor jezelf’
 • voor vrouwen in de (pre-)menopauze
 • als je wilt ervaren hoe het voelt als je je prestatiedrang en de neiging tot perfectie loslaat
 • als je een blessure hebt, chronische pijn of burn-out
 • als je nieuwsgierig bent naar deze manier van ontspannen
 • voor herstel na zwangerschap
 • als andere vormen van yoga te zwaar voor je zijn.

“Ontspannen is niet alleen ‘loslaten’, maar vooral ruimte maken voor wat er is.”

Geduld nodig
Het kan tijd en geduld nodig hebben om ook echt de stilte te ervaren in de houdingen tijdens Restorative yoga. Het is zelfs zo dat sommige mensen Restorative yoga één van de moeilijkste beoefening vinden die er is, omdat we niet (meer) gewend zijn om stilte te aanschouwen en ervaren. Je lichaam is misschien wel ontspannen, maar dat wil nog niet zeggen dat je mind/geest in die ontspanning volgt. Maar door dit vaker te doen, zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat.
Restorative Yoga = de nieuwe Power Yoga

Voordelen van Restorative yoga

 • Bevordert de vaardigheid van bewust ontspannen.
 • Vorm van meditatie op een lichamelijke manier.
 • Ontdek waar je spanning vasthoudt en maak deze zachter. Dit geeft ruimte voor verandering.
 • Loslaten van spierkracht via een volledige ademhaling. Zo leer je je lichaam het verschil tussen spanning/ontspanning.
 • Compleet ‘gronden/aarden’ in jezelf en erop vertrouwen dat de Aarde ons helemaal draagt. Dit geeft een neurologische reactie die ons vertelt dat we veilig zijn en ons uit de ‘vlucht of vecht’ modus haalt. Hierdoor wordt het zelfgenezend proces van het lichaam geïnitieerd. Dit bewustzijn neem je mee in je dagelijkse activiteiten.
 • ‘Relaxation Response’, ook wel het ‘mind-body-medicine’ genoemd, wordt gestimuleerd.


Restorative Yoga is een perfecte voorbereiding op Yoga Nidra.
Regelmatig wordt een XL les ‘Nidra & Restorative Yoga’ georganiseerd.
In de wekelijke Relaxatielessen worden ook Restorative houdingen en onderdelen van Yoga Nidra toegepast.